Senegal.

Senegal is een land in Afrika dat grenst aan Mali, Guinee, Guinee-Bissau, Gambia en Mauritanië. Hierbij vormt de rivier de Sénégal de grens tussen Senegal en Mauritanië. Senegal heeft als hoofdstad Dakar en heeft een oppervlakte van 196.722 km2, dit is ongeveer 5 keer zo groot als Nederland. In Senegal wordt Frans gesproken, dit komt doordat Senegal vroeger een kolonie was van Frankrijk. Over dat koloniaal verleden gaan we het in dit stukje hebben. In de 17e eeuw werd Senegal gezien als eigendom van Europese landen, de eigenaar van Senegal veranderde dan ook een aantal keer.

 

In het begin van deze eeuw was kregen de Nederlanders een eilandje bij senegal in handen, dit eilandje was gorée genoemd. De Nederlanders bouwden hier twee forten op, Fort oranje en Fort Nassau en nog wat enkelen gebouw die bedoeld waren als opslag plek voor goederen. De Nederlandse handelsheerschappij nam sterk af waardoor anderen landen opstonden dit was rond 1650. Hierdoor kwam Gorée voornamelijk in handen van de Engelsen en de fransen. Frankrijk zag haar kans schoon en veroverde Gorée in 1677. Tot ongeveer 1814 waren Gorée en enkele anderen kuststeden in handen van afwisselend de Fransen en de Engelsen. Vanaf 1848 werden de vier grootste steden van Senegal als frans beschouwd. Vanuit Senegal werden ook veel mensen doorgestuurd naar Frankrijk om daar in het parlement te werken. Dit veranderde ongeveer in het midden van de 19e eeuw.

 

Frankrijk wou nu niet alleen meer Senegal gebruiken voor goederen en handel, ze wouden Senegal volledig onderwerpen aan hun gezag. De nieuwe aanpak ging onder leiding van de Franse gouverneur Louis Faidherbe. In Senegal ontstond een groep christenen die zich meer Frans voelde, deze werden bestreden door de islamitische bevolking van Senegal. In 1860 was er in het oosten van Senegal de slag bij medina, deze werd gewonnen door de Fransen onder de leiding van Gouverneur Faidherbe. Na deze slag ging Frankrijk verder met het koloniseren van West Afrika. In 1857 werd Dakar gesticht door de fransen, de haven van Dakar werd uitgebreid tot marine steunpunt. Hierna begon Dakar erg te groeien. Na 1870 kwamen steeds meer delen van Senegal in de handen van Frankrijk. Het laatste deel van Senegal werd in 1868 bij de slag van Kansala veroverd.

 

In 1884 werd er een conferentie gehouden in Berlijn, hier werden de definitieve grenzen van de koloniën in Afrika vastgesteld. De Franse kregen een groot deel van west Afrika, dit gebied werd door de fransen Afrique Occidentale Française genoemd wat letterlijk betekend Frans West Afrika. Dit was een gebied dat liep van Mauritanië tot Niger. In 1902 werd Dakar benoemd tot de hoofdstad van het gebied west Afrika. Na de tweede wereld oorlog werden door de Amerikanen een aantal eisen gesteld aan de Europese landen een daarvan was het loslaten van koloniën. De Fransen hadden het heel moeilijk met deze eis en wouden graag hun koloniën houden. De president van Frankrijk stelt voor aan Senegal om zelfstandig te heersen over hun land maar als een gebied van Frankrijk. Dit betekend dat Senegal Financiële steun en hulp zou krijgen van Frankrijk. Hierover werd gestemd in Senegal. De uitslag was dat de bevolking van Senegal een volledig zelfstandig land wouden zijn. De katholieke leider Léopold Sédar Senghor sloot een federatief verbond met Mali. Deze federatie werd in 1960 onafhankelijk. De federatie had echter geen lang leven en viel uiteen. Leopold Sedar Senghor werd toen aangesteld als premier van Senegal.

 

Tegenwoordig is Senegal een democratische republiek met een volksvertegenwoordiging, Assemblée nationale ook wel genoemd bestaat uit 1 kamer met 120 leden. Deze 120 leden worden om de vijf jaar gekozen, de president wordt om de 5 jaar direct gekozen. De huidige president Macky sall is verkozen in april 2012 en de huidige premier is mohammed dionne sinds juli 2014. Deze zijn beide rechtstreeks gekozen door het volk. Het grootste deel van de bevolking is islamiet en de etnische minderheid in Senegal is het christendom en inheemse geloven. Volgens een onderzoek van de verenigde naties leeft 33,4 % van de bevolking in armoede. De leefomstandigheden is Senegal zijn erg slecht, dat is ook terug te zien in de levensverwachting deze is ongeveer 52 jaar. Ook zijn veel mensen in Senegal niet of slecht opgeleid waardoor veel mensen werkloos zijn. Veel mensen kunnen niet eens lezen en schrijven. Ook worden vrouwen nog steeds niet gezien als gelijken dat is terug te zien in het analfabetisme, namelijk bij vrouwen in Senegal 71% en bij de mannen maar 51%.

Maak jouw eigen website met JouwWeb