Was het gooien van atoombom Little boy de enige oplossing om de Japanners zich over te laten geven?

Ik denk eerlijk gezegd niet. Maar het was in eerste instantie ook niet de bedoeling om de atoombom te gebruiken tegen de Japanners. In 1939 startte de VS met project Manhattan met maar een doel het bouwen van een atoombom. De wetenschappers die zich daar me bezig hielden moesten ander haast werken want na zijn vertrek uit Oosterrijk had Albert Einstein geruchten gehoord. En die geruchten gingen over het nieuwe wapen van Nazi Duitsland: de bom die steden weg blies. Dat moesten de Amerikanen natuurlijk voorblijven. In 6 juli 1945 testte ze hun nieuwe wapen, een kernsplittingsbom.

Op 7 mei 1945 was de overgave van de Duitsers bekend. Dat scheelde voor de Amerikanen al een hele hoop. Niet dat zij die oorlog gewonnen hadden, dat waren de Russen. Maar aan de andere kant van het land hadden ze ook nog een probleem: Japen. Op 7 december 1941 hadden de Jappen bij Pearl Harbor 18 schepen, 188 vliegtuigen en 2404 man weg geblazen. Dus daar waren ze nog een beetje boos over. En na het opgeven van Duitsland, hadden ze hun nieuwe speeltje nog niet kunnen gebruiken.

Tussen 1941 en 1945 hadden de Amerikanen op land wel kleine successen op de kleinere eilanden om Japan heen. Maar ze waren bang dat ze als ze eenmaal op Japans vaste land zouden komen dat er nog een heleboel soldaten zouden sneuvelen. Alhoewel dit niet het geval zou zijn, want Japanners zijn er wel op gebrand om te winnen, maar in die tijd hadden ze niet echt het grote materiaal om Amerika aan te kunnen. Door de boycot van Olie en staal uit Nederlands Indië en andere door Europa bezet delen van Azië konden ze ook niet veel maken.

Na het gooien van de atoom bom Little Boy op 6 augustus 1945, was de stad Hiroshima volledig verdwenen. 78.000 mensen kosten dat direct het leven. Daar kwamen nog eens 62.000 levens bij door het gevolg van ioniserende straling. Het duurde enkele uren voordat men zich elders in Japan realiseerde dat in Hiroshima iets verschrikkelijks was gebeurd. De uitzending van de nationale omroep was in Hiroshima weggevallen, de belangrijkste telegraaflijn van het land was iets ten noorden van de stad verbroken, en vanuit kleine spoorwegstations in de buurt kwamen verwarde berichten over een enorme explosie die zou hebben plaatsgevonden. Pas nadat Tokio een klein vliegtuigje had gestuurd werd pas duidelijk hoe groot de ravage was.

Maar ze wouden zich nog niet overgeven. Dus 3 dagen na Hiroshima was kernbom Fat Man gegooid die het doel niet goed raakte. Deze was bedoeld voor de stad Kokura. Maar door bewolking ging de piloot af op een alternatief: Nagasaki. Maar het zicht was nog niet optimaal, dus raakte hij een voorstad: Urakami en maakte daar in totaal 64.000 slachtoffers.

Na een klein maar voor Japan groot offensief van de Sovjet-Unie, capituleerden ze. Er waren nog enkele problemen mee want de hoge officieren voelden niks voor oneervolle overgave. Zij hebben nog geprobeerd om tegen te gaan. Maar ook na de toespraak van de Japanse keizer heerste er ook verwarring onder het volk, omdat de Keizer niet ect goed te verstaan was. En hij spraak ook niet van overgave, maar van het aanvaarden van de eisen van de geallieerden. 2 september 1945 was de capitulatie officieel.